Bine aţi venit, Vizitator | Principala | Înregistrare | Logare | RSS
Principala » 2011 » August » 7 » Sa ne jucam dea tartinatul
6:37 PM
Sa ne jucam dea tartinatul

Una din pasiunile mele este gatitul sau mai exact "murdaritul bucatariei” (cum zice onor barbata-miu!).$IMAGE3$

Astazi m-am gandit sa impartasesc cu voi una dintre retetele personale de gatit « ceva bun » pentru rasfatul gurmanzilor de gusturi fine. Tartinele pe pat de legume iti permit sa ai intiative de toate felurile la adaugat ingredinte si condimente. Deci, nu trebuie sa fii "Tanti Lina gospondina” cu sortul pana-n gat si, pur si simplu, ia-ti o fustita sexy dar si o bluza de scandal si da-i drumul fanteziei sa zburde printre dovlecei, coriandru si anchoa-uri.

Tartinele sunt usor calorice daca folosesti cascaval (alternativa fiind casul/orice alta branzica mai slab calorica),  dar  sa spunem ca sunt o alternativa interesanta la tartinele cu paine!


Ce-ti trebuie:

ca baza pentru tarine: 1 vanata, 1 dovlecel (poti folosi si zucchini), 1 ardei rosu (poti folosi si capia), 1 ardei verde, 2, 3 rosii (si cherry, daca ai prin preajma);

compozitie: 3, 4 anchoa, somon afumat (un pachet), cascaval (max 200 gr), cas (max 200 gr),  crema de branza a la Cetea  (voi posta reteta intr-un post separat) si orice alte ingrediente pe care le aveti la indemana. La final am prezentat si alte idei de umplere a tartinelor;

condimente: oregano, coriandru boabe, cateva fire de ierburi de sezon (de exemplu,  acum, in iulie gasim: busuioc, salvie, cimbru), sare, otet balsamic, ulei de masline, lime/lamaie, chili, ierburi de Provence, sos de soia. Daca va lipseste ceva improvizati sau pur si simplu nu folositi.

Nu e musai sa incercati toate ‘’umpluturile ‘’  deodata si mai ales daca nu aveti experienta "bucataritului”.  O sa vi se para greu…asa ca luati-o piano!

fezandarea patului de legume: dupa ce taiati vanata si dovlecelul rondele si ardeii, astfel incat sa puteti sa-i umpleti, le aromati cu chili, ierburi de provence, un praf de sare si stropiti cu putina zeama de lime, otet balsamic, ulei de masline, soia. Aruncati deasupra pentru arome cate un fir din ierburile verzi: salvie, cimbru etc., apoi amestecati ca sa se intrepatrunda vinegreta cu legumele.
 
Sotarea si condimentarea se fac utilizand totul in cantitati echilibrate.

Daca nu aveti in casa ingredientele puneti sare, lamaie  si ulei …. dar, va recomnd sa va cumparati condimente si sa va jucati cand si cand cu ele, caci sunt si gustoase si sanatoase….

Lasati minimum 20 minute legumele la rece pentru fezandat!

Fezandarea somonului: Somonul poate fi utilizat, atat afumat cat si gatit in prealabil la cuptor/gratar. O bucata este suficient, intrucat pe fiecare tartina se pune cate o bucatica mica.

Somonul afumat va fi si el stropit cu lamaie si lasat minimum 20 de minute la rece.

Fezandarea anchoa: stropiti cateva bucatele cu lamaie si puneti niste coriandru pisat deasupra (3, 4 bobite). Eu il zdrobesc cu "batatorul de snitel” sub o hartie de copt.

Taiati branzeturile si rosiile: Taiati bucati subtirele din cascaval si cas.  Rosiile se taie, de asemenea, in rondele subtiri.
 
 
Obtinerea tartinelor: pe o tava asterneti hartie de copt. Insirati legumele pe care le-am prezentat la patul de legume (poza…). Incepeti sa creati. Puteti aseza si combina, in ce ordine doriti, rosia, somonul, anchoa-ul si/sau orice alte ingrediente, pasta de branza a la Cetea. Dupa ce terminati de combinat, aruncati ierburile aromatice verzi (busuioc, salvie, cimbru, rozmarin). In timpul combinarii tartinelor puteti asezona cu o muzica gen café concert.
In timpul coacerii veti umple bucataria de miresme placute de condimente…si iata asa face omul aromoterapie vrand - nevrand!
Secretul este sa nu incarcati foarte tare patul de legume si sa puneti ultimul ingredient cascavalul sau casul. Acesta se va topi si rumeni placut ochiului si gustului.
 
Coacerea tartinelor: eu folosesc programul de rotisare, la 180-185 de grade, cu preincalzirea necesara ajungerii la temperatura dorita. Timpul de coacere este de aprox. 30 minute. N-am testat programele normale ale cuptorului.v

Tartinele ies bune si pe gratarul de lemne (se aseaza in suportul utilizat pentru peste, eventual si cu o folie de aluminiu sub acestea).

Servirea tartinelor: Tartinele pot fi mancate reci sau caldute, inclusiv luate la serviciu pe post de sandwich sau de ce nu, ca pranz usor numai bun de savurat pentru zilele de vara. Tin bine pana la 3 zile!

Rasfatati-va gustul cu fiecare tartina care va aduce cate un element supriza, ba somonul ba anchoa-ul etc!

Colegii va vor admira cu siguranta talentele de bucatar!

Alte idei de umplut si realizat tartine: pasta de masline, salsa de rosii cu busuioc, masline simple taiate, ficatel,  ou de prepelita, creveti, calamari etc.. Pe langa cas si cascaval am putea incerca sa punem si branza cu mucegai, burduf, cascavaluri afumate.

Vizualizări: 1650 | Adăugat de: bobdegrau | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: